Overhoor-tools & Flashcards  =>  Quizlet

Het gebeurt vaak dat je zaken van buiten moet leren, zoals bvb.:

  • woordjes leren in vreemde talen
  • de hoofdsteden van landen
  • de symbolen voor chemische stoffen
  • ...

Dit kun je op verschillende wijzen doen:

 

1. Manueel - lijstjes maken

Je maakt een lijstje met 2 kolommen van wat je moet van buiten leren. Bvb. in de linker kolom de franse woordjes en rechts ernaast de vertaling.
Je kunt nu beurtelings linker- of rechterkolom afdekken en jezelf ondervragen. Door het afdekblad telkens een rij op te schuiven kun je jezelf controleren.

Dit is een snelle manuele methode, maar die wel werkt. Maar ze heeft als nadeel dat je de woordjes steeds in dezelfde volgorde zult zien. Zo weet je niet of je het woordje kent aan de hand van de vertaling of door de volgorde.

 

2. Manueel - steekkaarten (Flashcards) maken

Je maakt steekkaarten met aan de ene zijde het franse woordje, aan de andere zijde de vertaling.
Je kunt jezelf nu ondervragen door de kaarten in willekeurige volgorde uit een doos te nemen, te antwoorden en nadien de kaart om te draaien om te zien of het juist is.

Deze methode heeft niet het nadeel dat je je woordjes steeds in een vaste volgorde gepresenteerd krijgt. Maar ze vergt wel (veel) meer voorbereiding.

 

3. Met informatica - Quizlet

Op verschillende sites kun je je flashcards ook electronisch aanmaken, of beter nog: bestaande flashcards-sets (die iemand ooit ergens in de wereld gemaakt heeft) gebruiken. Meestal gaat dit aanmaken zeer gemakkelijk en kun je zelfs prentjes toevoegen. Quizlet.com is zo'n site, die zeer goed en bovendien gratis is voor de basisfunctionaliteit.

Quizlet heeft volgende voordelen:

  • een flashcard-set is zeer eenvoudig aan te maken. Bovendien zitten er reeds vééééle bestaande sets in.
  • Bij gebruik (de opvraging) kun je de woorden laten uitspreken: heel handig indien je een vreemde taal, bvb. frans of engels, wil leren
  • Als je een account aangemaakt hebt, zal hij bijhouden welke woordjes voor jou moeilijk zijn, en deze telkens opnieuw aanbieden.
  • Je kunt ook verschillende spelletjes (Scatter - Gravity) spelen op basis van je flashcard-set, een automatisch gegenereerde toets (Test) laten opstellen, een dictee (Speller) houden of gewoon de klassieke flashcards gebruiken.
  • EN er bestaat een app (voor Android en iPad) om quizlet op je smartphone te gebruiken

Wil je zien hoe het werkt? hier zijn 2 demo flashcard-sets, die ik aangemaakt heb:

We proberen met Horizon zoveel mogelijk lijstjes reeds in Quizlet te plaatsen. Kijk hier hoe je deze gemakkelijk vindt.

Wil je een nederlandstalig alternatief voor Quizlet, dan kun je woordjesleren.nl uitproberen. Deze site heeft niet alle mogelijkheden van Quizlet, maar misschien vind je er het woordenlijstje dat je nodig hebt.

 

4. Met informatica - Anki

Het nadeel van Quizlet is dat je telkens een beperkte set Flashcards (bvb. eerste les, 2de les, ...) moet kiezen om mee te werken. Als je een taal aan het leren bent, wil je eigenlijk niet alleen de woordjes van de les waarmee je nu bezig bent leren, maar ook controleren of je nog wel alle woorden van de voorgaande lessen kent. Dit kan met Anki, die toelaat om met filters (alleen les 10 of alle woorden t.e.m. les 10) op een grote lijst te werken. Maar Anki heeft als nadeel dat het iets moeilijker te gebruiken is en geen spelletjes, ... heeft. Ze is daardoor eerder bedoeld voor het hoger onderwijs.

 

Kok: Jean-Pierre